Лесковачки карневал је манифестација која се одржава од 2006. године, а намера је да се оваквим манифестацијама оживи сећање на ускршње поворке које су се улицама Лесковца кретале тридесетих година прошлог века. Данас је Лесковачки карневал један од најпосећенијих манифестација у Србији.

Идеја да се осмисли карневал нађена је у дискретној намери да се шарм карневалских забава пресели на улице града и да оне заличе на далеки Рио, на Медитеран, на машкаре, на лепоту пространих тргова са жонглерима, гутачима ватре, миракулима, мађионичарима, чуварима традиције… Онда се завирило у завичајну историју и обичаје југа Србије. Ту се наишло на коледаре, додоле, лазарице и краљице, што је инспирисало претке да двадесетих и тридесетих година минулог века организују неколико карневала за памћење. Затим је Роштиљијади, 2006. године додат Карневал као раскошан медаљон. Други карневал је, због великог броја гледалаца, којих је било те вечери преко 50.000, прекинут јер поворка није могла да се пробије до главне позорнице.

 

Лесковачке мажореткиње

Лесковачке мажореткиње формиране су јуна 2001. Године као прва мажоретска група у Србији. Почетне кореографије рађене су по угледу на мажоретске групе са грчког острва Kрф. Група је током претходних година имала преко 100 гостовања у градовима Србије и у иностранству. Најчешће наступају у пратњи блех оркестара.
Оне су једно од заштитних обележја Лесковца и Јужне Србије, јединствене по својој појави и изузетно атрактивне за медије и публику. Редован су учесник свих значајних туристичко-културно-спортских дешавања у Лесковцу, Србији и окружењу.

На државном првенству и Интернационалном фестивал мажореткиња и брас бендова 2009. Године освојиле су све главне награде.