O nama

Leskovački karneval je manifestacija koja se održava od 2006. godine, a namera je da se ovakvim manifestacijama oživi sećanje na uskršnje povorke koje su se ulicama Leskovca kretale tridesetih godina prošlog veka. Danas je Leskovački karneval jedan od najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Ideja da se osmisli karneval nađena je u diskretnoj nameri da se šarm karnevalskih zabava preseli na ulice grada i da one zaliče na daleki Rio, na Mediteran, na maškare, na lepotu prostranih trgova sa žonglerima, gutačima vatre, mirakulima, mađioničarima, čuvarima tradicije… Onda se zavirilo u zavičajnu istoriju i običaje juga Srbije. Tu se naišlo na koledare, dodole, lazarice i kraljice, što je inspirisalo pretke da dvadesetih i tridesetih godina minulog veka organizuju nekoliko karnevala za pamćenje. Zatim je Roštiljijadi, 2006. godine dodat Karneval kao raskošan medaljon. Drugi karneval je, zbog velikog broja gledalaca, kojih je bilo te večeri preko 50.000, prekinut jer povorka nije mogla da se probije do glavne pozornice.

 

Leskovačke mažoretkinje

Leskovačke mažoretkinje formirane su juna 2001. Godine kao prva mažoretska grupa u Srbiji. Početne koreografije rađene su po ugledu na mažoretske grupe sa grčkog ostrva Krf. Grupa je tokom prethodnih godina imala preko 100 gostovanja u gradovima Srbije i u inostranstvu. Najčešće nastupaju u pratnji bleh orkestara.
One su jedno od zaštitnih obeležja Leskovca i Južne Srbije, jedinstvene po svojoj pojavi i izuzetno atraktivne za medije i publiku. Redovan su učesnik svih značajnih turističko-kulturno-sportskih dešavanja u Leskovcu, Srbiji i okruženju.

Na državnom prvenstvu i Internacionalnom festival mažoretkinja i bras bendova 2009. Godine osvojile su sve glavne nagrade.